Taimsed norivorstid, mis maitsevad kui päris jõuluvorstid
Verivorstid on kaua aega olnud jõululaual traditsiooniline piduroog. Klassikalised verivorstid sisaldavad palju-palju rasva, on loomset päritolu ning odrakruupide tõttu sisaldavad ka gluteeni. Mis aga oleks, kui läheneks sel aastal pisut teistmoodi ning valmistaks hoopis ühed täistamised ning loomse rasvata vorstikesed, mis originaalile maitse poolest sugugi alla ei jää – kas oled valmis proovima?
Nende valmistamine võtab natuke aega, kuid ei ole üldse raske. Vaja pole muud, kui vaid pisut toortatratangu või sorgotangu, joodirikkaid norilehti, musti ube, paari sibulat, erinevaid vürtse ning natuke näputööd. Maitseküllased norivorstid sobivad ideaalselt nii pühadelauale kui ka muul ajal nautimiseks.
Kogus: keskmiselt 10-12 vorstikest
Valmistusaeg: 60 minutit
Raskusaste: keskmine
Valmistamiseks vajad:
- 10-12 norilehte
- 550g musti konservube (soovi korral võid keeta ka ise)
- 200g toortatart (soovi korral võid asendada sorgotanguga)
- 3tl Himaalaja soola
- jahvatatud musta pipart (maitse järgi)
- 2tl majoraani
- 1tl jahvatatud muskaatpähklit
- näpuotsatäis rosmariini
- 4spl toortatrajahu
- 2-3 keskmise suurusega sibulat
- 4spl oliiviõli või vett (praadimiseks, kui soovid rasvata valmistada, siis asenda õli veega)
Kuidas norivorste valmistada?
Esmalt pane keema toortatar. Jälgi, et tatar ei keeks pudruks, sest tekstuur on oluline. Senikaua kuni tatar keeb, valmista ette sibulasegu. Selleks kuumuta pannil 4 spl õli või vett ning koori ja tükelda sibul. Kuumuta sibulat pannil seni, kuni see muutub kergelt klaasjaks. Seejärel lisa sibulasegule majoraan, muskaatpähkel, sool ja rosmariin. Sega hoolikalt ning tõsta kõrvale. Järgmise sammuna loputa ja kurna oad kaussi (kui kasutad konserveeritud ube) ning purusta need sõrmede vahel.
Ära kasuta purustamiseks kombaini, sest siis muutub oasegu püreeks ning tulemus ei pruugi tulla sedavõrd hea. Kui oad on purustatud, lisa sekka maitsestatud sibulasegu ja 4 spl toortatrajahu. Kui ka tatar on vahepeal valmis saanud, siis loputa see jaheda veega, kurna ning tõsta oa-sibulasegu hulka. Sega korralikult, kuni saad hästi koospüsiva maitseka täidise. Täidis peaks olema väga maitsekas, sest küpsedes muutub maitse oluliselt mahedamaks. Kui täidis on saavutanud sobiva tekstuuri, on aeg see vorstikesteks vormida. Selleks võta 1-2 spl täidist, vormi sellest sõrmede vahel vorstikujuline jupp ning aseta norilehe keskele.
Tee sõrmede abil norilehe servad pisut märjaks, et see paremini kokku hakkaks, ning rulli ääred üle vorstikese. Rulli kokku ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Korda tegevust kuni täidist jätkub. Kui oled vorsitkesed valmis saanud, küpseta vorstikesi ahjus 180 kraadi juures 15 minutit. Seejärel lase neil pisut jahtuda ning serveeri meelepärasega.