Gluteenivaba seemneleib
Seemneleib, mis on ühtaegu pehme, parasjagu krõbe ning täiesti gluteenivaba ja pärmita – kas see on tõesti võimalik? Kõigi teie rõõmuks saame öelda, et see on tõesti nii! See on pehme, maitsev, kiirelt ja mugavalt valmiv ning sobib suurepäraselt nii hommikuvõikude meisterdamiseks kui ka lõunase supi kõrvale toekamaks ampsuks. Ainsaks erinevuseks klassikalise leiva kõrval on see, et selles leivakeses pole grammigi gluteeni, pärmi ega muud, mis sinu tervisele head ei tee. Pane nüüd vaim valmis ja haara igaks juhuks kõrvale paber ja pliiatski, et see leivaretsept endale kindlasti kirja panna!
Kogus: ligikaudu 12 leivaviilu
Valmistusaeg: 1h ja 30min
Raskusaste: Keskmine
Vaja läheb:
- 100g toortatrajahu
- 100g valge riisi jahu
- 100g kikerhernejahu
- 40g tapiokitärklist
- 1tl küpsetuspulbrit
- ½ tl söögisoodat
- 3/4tl meresoola
- 50g kõrvitsa- või päevalilleseemneid
- 450ml toasooja vett
- 30g psülliumipulbrit (oluline!)
Kuidas teha gluteenivaba leiba?
Sega esmalt kausis kokku psüllium koos toasooja veega (jälgi täpseid koguseid!) ning tõsta kõrvale paisuma. Ole segades kiire, sest psülliumisegu hakkab kiiresti klompi tõmbuma. Teises kausis sega kokku jahud koos tapiokitärklise, küpsetuspulbri ja maitseainetega. Kui psüllium on paisunud ning moodustanud paksu kleepuva massi, vala see jahusegu hulka ning asu tainast sõtkuma.
Sõtku seni, kuni psüllium on kenasti segunenud ning moodustunud on kena pätsike. Kui tundub, et taigen on liiga kleepuv, siis raputa juurde veel pisut tapiokitärklist. Vormi pätsike ning aseta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või silikoonvormi, viimase puhul pole küpsetuspaberi kasutamine vajalik. Soovi korral raputa ahjuplaadile või vormi põhja vahekihiks natuke tapiokitärklist, et vältida leiva kinnikleepumist või alt niiskeks muutumist.
Tõsta leivapäts eelkuumutatud 180 kraadisesse ahju ning küpseta 55-60 minutit. Seejärel võta leib ahjust välja ning lase sel enne lahti lõikamist korralikult jahtuda. Naudi meelepärasega!
Kui see tundub esimeseks katsetuseks liiga keeruline ja erilisemaid jahusid pole koju veel varutud, siis võid esmalt proovida küpsetada tatraleiba. Retsepti leiad siit.