Krõbe kartulisalat
Krõbe kartulisalat india pähkli kastmega
Klassikaline kartulisalat on küll hea, kuid tahaks vahepeal midagi teistsugust? Proovi seda krõbedat kartulisalatit, milles on keedu- või aurukartuli asemel peastaariks hoopis ahjukrõbedad kartulilapikud. Seltsiks kõik hea ja värske ning katteks täistaimne ja maitsekas india pähkli majonees. Suurepärane roog nii peolauale kui argiseks õhtueineks. Sobib nii suurtele kui väikestele salatisõpradele (ja tegelikult ka kõigile neile, kes salatist muidu suurt ei hooli, sest maitse on sel salatil tõeliselt rikkalik ja sisu korralikult kõhtutäitev!). Valmistamine on lihtne nagu ikka ega võta palju aega – proovi ja veendu selles ise!
Kogus: 2-3 salatisõbrale
Valmistusaeg: 1 tund (kui kasutad juba varem valmis aurutatud kartuleid, kulub aega vähem)
Raskusaste: kerge
Valmistamiseks vajad:
- 1 kg väikeseid koorega beebikartuleid (või tavalisi kartuleid, 4-6 kuubikuks lõigatuna)
- 2 tl kookosõli
- 230 g värsket kurki
- 35 g punast sibulat
- 20 g värsket tilli
- 1 värske küüslauguküüs
- 130 g india pähkleid (eelnevalt leotatud ja kurnatud)
- 36 ml värskelt pressitud sidrunimahla
- 150 ml vett
- meresoola (vastavalt maitsele)
- tilgake vahtrasiirupit (vastavalt maitsele)
Kuidas krõbedat kartulisalatit valmistada?
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja tõsta hetkeks kõrvale ootele. Pese ja vajadusel tükelda kartulid ning auruta pehmeks. Kartulite valmides tõsta need ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile nii, et iga kartuli vahele jääks pisut ruumi. Seejärel vajuta kartulid klaasi põhjaga lapikuks. Kui kartulid kipuvad klaasi külge kinni jääma, kasuta küpsetuspaberi abi. Selleks lõika küpsetuspaberist väike tükk ja aseta see enne klaasiga vajutamist kartulile nii, et paber jääb kartuli ja klaasi vahele. See takistab kartuli kleepumist klaasi põhjale. Kui oled kõik kartulid lapikuks vajutanud, pintselda need üle kookosõliga ja puista peale pisut soola. Küpseta kartulilapikuid ahjus 200 kraadi juures ca 15-20 minutit või seni kuni kartulid on krõbedad. Tõsta kartulid kõrvale jahtuma ja valmista ette ülejäänud koostisosad. Haki kurk ja sibul kuubikuteks ja till peeneks. Tõsta suuremasse kaussi, kus on hiljem hea salat kokku segada. Valmista kaste. Selleks tõsta blenderisse eelnevalt 15-20 minutit kuumas vees leotatud ja seejärel kurnatud india pähklid, sidrunimahl, vesi, küüslauk, sool ja vahtrasiirup. Surista ühtlaseks ja vala kaussi teiste koostisosade juurde. Sega. Viimase sammuna tõsta salati sekka krõbedad kartulilapikud ja sega needki ettevaatlikult salati hulka. Serveeri koheselt!