Kreekapärane dipikaste india pähklitest
Sinu ees on klassikalise kreekapärase tzatziki kastme retsept täistaimses võtmes. See külm kaste on ühtaegu nii mõnusalt värskendav kui ka maitseküllane, kerge ja võrdlemisi tervislik. Kui klassikalises tzatzikis on aukohal kreeka jogurt, siis see retsept on 100% täistaimne ja sealjuures mitte grammigi kehvema maitsega. Meie tzatziki staariks on hõrgud india pähklid, mis annavad kastmele võrratult siidise tekstuuri ning rammusa kreemisuse. Ja kuigi kastmesse läheb pähkleid omajagu, muudab värske kurk üheskoos ürtidega kastme mõnusalt õhuliseks. Proovi järgi!
Kogus: ca 490 g kastet
Valmistusaeg: 20 minutit + pähklite leotamisele kuluv aeg
Raskusaste: kerge
Valmistamiseks vajad:
- 150 g india pähkleid + leotamiseks vett
- 50 ml sidrunimahla
- 1-2 küüslauguküünt
- 400 g kurki, kooritud
- 20 g värsket tilli
- 35 g rohelist sibulat
- 150 ml vett (kastme valmistamiseks)
- meresoola (vastavalt maitsele)
- musta pipart (vastavalt maitsele)
Kuidas tzatzikit valmistada?
Pane esmalt pähklid likku. Ideaalis võiksid pähkleid külmas vees leotada üleöö. Kui sul aga nii palju kannatust ei ole ning tahaksid kohe kastme kallale asuda, kalla india pähklid kuumakindlasse nõusse ning vala üle kuuma veega, seejärel leota 15-20 minutit.
Kui pähklid on pehmed (mitte päris pehmed, aga pehmepoolsed), siis kurna need ja tõsta blenderisse või köögikombaini. Pigista juurde sidrunimahl, lisa hulka värske küüslauk ja sutsu soola ning viimaks kalla üle veega. Seejärel surista seni, kuni moodustub siidise tekstuuriga kaste. Vajadusel maitsesta veel meelepäraste maitseainetega ning tõsta kaste kaussi ootele.
Pese ja koori värske kurk ning riivi see peene riiviga. Pigista riivitud kurgist üleliigne vesi välja ning tõsta kurk kaussi india pähkli kastmele seltsiks. Lisaks haki juurde rohelist sibulat ja tilli ning tõsta needki kastme hulka. Sega kõik omavahel kokku ja naudi koheselt või hoiusta kastet õhukindlas anumas külmkapis kuni 4 päeva.