Jahuvabad vegan pelmeenid.
Pelmeenid isutavad, kuid poeletilt pole sobivaid saada? Pole probleemi – meil on sulle välja pakkuda üks põnev alternatiiv: sinu ees on gluteenivabad vegan pelmeenid kartulitaignas. Jah, sa lugesid õigesti – kartulitaignas! Kartul on tõepoolest üks tänuväärne juurvili, millest saab lisaks küpsetamisele ja aurutamisele valmistada ka tõeliselt põnevaid roogasid ning need samad pelmeenid siin on kohe kindlasti üks nende seast! Taigna sees kohtuvad aurutatud kartulid ja tapiokk ning täidiseks on end sättinud maitseküllased seened. Tulemuseks on tõeliselt kosutav amps, mis tervisele liiga ei tee. Kui oled ammu pelmeenidest unistanud, tasub nüüd kiiresti kartuleid koorima asuda ja järgi proovida! 😉
Kogus: ca 14-16 suuremat pelmeeni
Valmistusaeg: ca 1,5 tundi (kui kasutad eelnevalt aurutatud ja jahutatud kartuleid)
Raskusaste: kerge
Valmistamiseks vajad:
Pelmeenitaigna jaoks läheb sul tarvis:
- 444 g aurutatud kartuleid
- 1 tassitäis + ¼ tassitäit kartulitärklist (sõtkumiseks)
- 3 spl tapiokitärklist
- ½ tassitäit vett
Täidise jaoks vajad aga:
- 260 g šampinjone, austerservikuid või muid meelepäraseid seeni
- 1 spl peeneks hakitud küüslauku
- 1 (keskmise suurusega) peeneks hakitud sibulat
- 1 spl kookoskastet (coconut aminos)
- näpuotsatäis tšillipulbrit
- rohelist sibulat, seesamiseemneid vms (valikuline)
- soola (valikuline, vastavalt maitsele)
Kuidas kartulitaignas pelmeene valmistada?
Alusta täidise valmistamisest, et see jõuaks pisut jahtuda. Selleks haki seened peeneks ja aseta pannile koos hakitud küüslaugu ja sibulaga. Hauta seni kuni seened on peaegu küpsed. Seejärel maitsesta tšillipulbri ja kookoskastmega ja hauta veel paar minutit või seni kuni üleliigne vesi on aurustunud. Seenesegu peaks olema võimalikult “kuiv” st mitte kastmes ujuma. Vastasel korral ei pruugi see eriti hästi taignas püsida.
Pelmeenitaigna valmistamiseks tegutse järgnevalt: vala aurutatud kartulid suuremasse kaussi ja tambi ühtlaseks (selleks sobib näiteks kartulutamp ideaalselt). Seejärel lisa hulka kartuli- ja tapiokitärklis ning pisut soola. Sõtku taigent seni kuni moodustub käte küljest lahtitulev elastne taigna pall (lisa vastavalt vajadusele tärklist juurde).
Seejärel vormi taignapallist pisikesed ampsusuurused pallikesed ja vajuta need klaasi põhjaga lapikuks nii, et küpsetuspaber on taignapalli ning klaasi vahel – nii ei kleepu klaas taignapalli külge kinni.
Tõsta iga taignalapiku ühele poolele umbes teelusikatäis seenesegu, aseta üks külg teise peale ja vajuta näppudega kinni – moodustuma peaks justkui selline tšeburekki või poolkuud meenutav kuju. Soovi korral võid kinnivajutatud ääre ka ettevaatlikult kahvliga üle käia – nii saad kenad sakilised ääred. PS. Veendu, et sa ei sõtkuks taigent liiga õhukeseks ning et kokkuvoltides jääks äärde veidi vaba ruumi nii, et täidis välja pressima ei hakkaks. Seda on oluline jälgida, et pelmeenid ka küpsedes kenasti koos püsiksid.
Korda protsessi seni kuni taigent ja täidist jagub. Keeda pelmeene keevas vees 4-5 minutit aeg-ajalt segades kuni pelmeenid pinnale kerkivad (see on märk, et pelmeenid on valmis saanud).
PS. Kui sul on pisem pott, keeda pelmeene mitmes jaos, vastasel korral võib juhtuda, et pelmeenid kleepuvad üksteise külge või ei küpse korralikult läbi.
Serveeri pelmeene näiteks värske salati padjal või muu meelepärasega!
*Pelmeenitaigna retsept on inspireeritud Girl Gone Wild Blues loomingust.









