Prantsusepärane ahjuroog hõrkude aedviljadega e. Ratatouille
Tegemist on klassikalise Prantsusepärase roaga, mis võlub oma lihtsuse ja värvikirevusega. Ahjuvormis kohtuvad küpsed tomatid, õrn ja kerge suvikõrvits ning kaunis lillakas kuues särtsakas baklažaan – iga viiluke vormis justkui omaette kunstiteos. See on roog, mis toob lauale samaaegselt nii koduse hubasuse kui ka vahemerepärase elegantsi.
Kerge, toitainerikas ja maitseküllane valik, mis sobib nii pearoaks kui ka lisandiks. Ratatouille on justkui maitserännak lõunamaale, kus igas ampsus on tunda värskust ja suvesoojust. Veendu selles ise – retsept on sinu ees!
Kogus: 2-4 sööjale
Valmistusaeg: arvestada võiks ca 60 minutiga
Raskusaste: kerge
Valmistamiseks vajad:
- 400 g purustatud tomateid
- 4 spl vett (lisa vastavalt vajadusele juurde, hautamiseks)
- 1 väike baklažaan (viilutatuna)
- 2 väikest suvikõrvitsat (viilutatuna)
- 3 keskmise suurusega tomatit (viilutatuna)
- 4 küüslauguküünt (purustatuna)
- ½ väikest sibulat
- ⅓ tassitäit porgandit (riivituna)
- 2 tl kuivatatud basiilikut
- ½ tl kuivatatud peterselli
- soola (maitse järgi)
- pipart (maitse järgi)
Kuidas ratatouill’ed valmistada?
Kuumuta ahi 190 kraadini. Seejärel kuumuta pannil 2 spl oliiviõli või vett, lisa juurde hakitud sibul, purustatud küüslauk ja riivitud porgand ja hauta ligikaudu 5 minutit, kuni aedviljad on pehmed. Seejärel lisa sekka purustatud tomatid, kuivatatud basiilik, petersell, sool ja pipar ning hauta veel 15 minutit.
Kui näed, et kaste kipub pannile kinni jääma, lisa juurde veidi vett (lisa kindlasti vähehaaval, et kaste ei muutuks üleliia vedelaks, oluline on paksem tekstuur).
Kui kaste on paksenenud, vala see ahjuvormi põhja. Lao õhukesed, paari millimeetrise paksusega köögiviljaviilud (seda on kõige lihtsam teha köögiviljalõikuriga/mandoliiniga) kastme peale püsti, ringikujuliselt ja tihedalt üksteise vastu pressituna. Soovi korral pintselda üle oliiviõliga (valikuline).
Kata vorm enne ahju pistmist küpsetuspaberiga (et ennetada köögiviljade kõrbemist) ja küpseta 190 kraadi juures 30 minutit. Seejärel eemalda kate ja küpseta veel 5-10 minutit, kuni köögiviljad on pehmed ja ratatouill pealt kergelt kuldpruun. Serveeri kohe.









