Tervislik jõulumaius – krõbedad gluteenivabad piparkoogid!
Piparkoogid on ju lausa jõuluaja kohustuslik osa! Selleks, et saaksid ka jõuluajal tervislikult maiustada, jagame sinuga üht imehead piparkoogitaigna retsepti, mis on nii 100% taimne, gluteenivaba kui ka rafineeritud suhkruta.
Kogus: 6-8 maiasmokale
Valmistusaeg: 30 minutit + 12 tundi külmas
Raskusaste: Keskmine
Vaja läheb:
- 1 spl chia seemneid
- 50 ml vett
- 50 ml kookossuhkrut
- 75 ml vahtrasiirupit
- 100 ml toasooja kookosõli
- 400 ml mandlijahu
- 150 ml toortatrajahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 3-4 tl piparkoogimaitseainet
- 1 tl kaneeli
- lusikaotsatäis himaalaja soola
- soovi korral riivitud apelsinikoort
Kuidas teha gluteenivabu piparkooke?
Sega kokku chia seemned ja vesi ning jäta mõneks minutiks paksenema. Sulata vesivannil kookossuhkur koos vahtrasiirupiga ühtlaseks ning lisa kookosõli. Sega hoolikalt, et tekiks ühtlane “siirup”. Seejärel sega kausis kokku jahud koos maitainete ning küpsetuspulbriga. Lisa vedel suhkrusiirup paksenenud chia seemnetega kokku ning sega hoolikalt. Seejärel lisa suhkrusiirupi-chia segule ka jahusegu ning sega korralikult (mugavam on tainast segada kätega). Vormi tainast pätsike, mässi see toidukilesse või küpsetuspaberisse ning pista külmkappi 6-12. tunniks tahenema (mida kauem külmikus seisab, seda parem!). Kui küpsetama asud, siis rulli tainast kahes osas ning pista üks osa rullimise ajaks külmikusse tagasi (nii püsib tainas rullimise ajal jahedana ning on lihtsamini töödeldav). Vormi lahti rullitud tainast piparkoogid ning küpseta 200 kraadi juures 8 minutit.
Hei,
kas chiaseemneid jahvatama ei pea, täitsa terved seemned jäävad taignasse?