Rasvavabad mustikaruudud kaerapõhjal
Mustika purukook
Ilmselt tead sa, kui hästi maitseb purukook. Kas sa aga teadsid, et maitsvat purukooki on võimalik edukalt valmistada ka täiesti rasvavabalt? Meie proovisime ja õnnestus! Õli rolli on selles retseptis enda kanda võtnud nimelt õunakaste. Mustikakate lisab koogile omajagu mahlasust ning tulemuseks on ütlemata mõnus ja tervisesõbralik maius, mis on kehale madala rasvasisalduse tõttu oluliselt kergem, kui traditsiooniline versioon.
Kogus: ca 9-12 ruutu (sõltuvalt sellest, kui suured ruudukesed lõikad)
Valmistusaeg: 45 minutit + jahtumisele kuluv aeg
Raskusaste: kerge
Valmistamiseks vajad:
Põhja jaoks:
- 1 ⅓ tassitäit kaerajahu (210 g)
- 1 tassitäis gluteenivabu kaerahelbeid (100 g)
- ¾ tassitäit riisijahu (136 g)
- ¾ tassitäit õunakastet (180 g)
- ½ tassitäit vahtrasiirupit või mett (118 g)
- väiksemat koogivormi (retseptis onn kasutatud vormi mõõtudes 23 x 17 cm)
Katte jaoks:
- 2 ½ tassitäit Kanada metsmustikaid (320 g)
- 2 spl kartulitärklist
- 2 spl vahtrasiirupit või mett
Kuidas mustikaruudukesi valmistada?
Esmalt kata ahjuvorm küpsetuspaberiga ja eelkuumuta ahi 180 kraadini. Seejärel alusta põhja valmistamisest, segades omavahel kokku kõik põhja koostisosad. Seda on hea teha kätega ning segada seni, kuni moodustub muretaigna laadne kokkukleepuv segu. Suru umbes ¾ saadud segust küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja.
Seejärel sega väiksemas kausis omavahel metsmustikad kartulitärklise ja magustajaga ning laota põhjale. Kõige peale pudista põhjast alles jäänud puru.
Küpseta kooki ahjus, 180 kraadi juures 25-30 minutit, kuni kook on hakanud pealt kuldpruunikaks tõmbuma. Võta kook ahjust ja lase sel enne lahti lõikamist pisut jahtuda ning taheneda.
- Retseptis on kasutatud koogivormi mõõtudega 23 x 17 cm. Kui sul ei ole samade mõõtudega vormi käepärast, võid julgelt kasutada sarnaste mõõtudega vormi või ka pisut suuremat/väiksemat vormi.
Tegemist on Meditsiinimeediumi originaalretseptist inspireeritud retseptiga.