Tagurpidi rabarberikook
Tagurpidi rabarberikook
Kevadel, kui rabarberihooaeg on täies hoos, ei saa ühest mõnusalt mahlasest rabarberikoogist keegi üle ega ümber! Selles, et rabarber suurepäraselt koogi sisse sobib, ei kahtle ilmselt keegi, kuid kas teadsid, et lisaks mõnusalt hapukale maitsele sisaldab rabarber ka ohtralt ülikasulikke antioksüdante, mis aitavad võidelda põletike vastu? Et sinagi saaksid rabarberihooajast viimast võtta ning südamerahus kooki nautida, jagame sinuga üht mõnusalt mahlast, kuid täiesti murevaba rabarberikoogi retsepti, mis maitseb peaaegu identselt klassikalise rabarberikoogiga, kuid ei sisalda ei võid, gluteeni ega ka valget suhkurt!
PS! Kui sul rabarberit käepärast pole, siis võid selle edukalt ka näiteks õunte, pirnide või teiste aiasaadustega asendada – selles mõttes on tegu väga universaalse retseptiga.
Kogus: 6-8 koogisõbrale
Valmistusaeg: 45 minutit
Raskusaste: Keskmine
Vaja läheb:
- 2-3 suuremat rabarberivart
- 3 spl vahtrasiirupit
- 80 g valge riisi jahu või kaerajahu
- 120 g mandlijahu
- 50 g kartulitärklist või tapiokiärklist
- 1 spl linaseemnejahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1/4 tl söögisoodat
- 1/2 tl soola
- 177 ml taimset piima (magustamata mandlipiim sobib hästi!)
- 40 g lisatud suhkruta õuna- või pirnipüreed (kui suhkruta varianti poest ei leia, valmista püree ise)
- 60-70 g kookossuhkrut
- 56 ml oliiviõli VÕI 2 spl õunapüreed + 2 spl taimset jogurtit
- 1 spl värskelt pressitud sidrunimahla
- 1 tl jahvatatud kaneeli
- 22 või 24 cm läbimõõduga (lahtikäivat) koogivormi
Kuidas teha gluteenivaba rabarberikooki?
Kata esmalt koogivormi põhi küpsetuspaberiga ning pese ja koori rabarberivarred. Lõika rabarberist umbes poole sentimeetri paksused viilud ning lao tihedalt teineteise kõrvale küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja ja lõika noaga ettevaatlikult üle ääre ulatuv osa ära. Seejärel sega kausis kokku gluteenivaba jahusegu (riisi- ja mandlijahu, kartuli- või tapiokitärklis ning linaseemnejahu), lisa küpsetuspulber, söögisooda ja sool ning tõsta kõrvale.
Sega teises kausis kokku kõik ülejäänud koostisosad peale vahtrasiirupi: taimne piim, õunapüree, oliiviõli (või selle asendusena õunapüree + taimne jogurt), sidrunimahl, suhkur ning kaneel. Seejärel kalla hulka jahusegu ning sega ettevaatlikult taigen ühtlaseks. Kui taigen näib liiga vedel, lisa veel mõnda meelepärast jahu.
Enne taignasegu rabarberiviiludele laotamist vala rabarber vahtrasiirupiga üle, see lisab rabarberile mõnusalt karamellise meki. Seejärel vala taignasegu koogivormi põhja rabarberiviilude peale ning tõsta eelkuumutatud 180-kraadisesse ahju küpsema. Küpseta kooki 35-40 minutit, kuniks kook on pealt kuldpruun. Enne serveerimist lase koogil vähemalt 30 minutit jahtuda. Keera kook serveerides tagurpidi nii, et rabarberikiht jääks ülespoole.
Ja ongi maitsev kook serveerimiseks valmis!
PS. Kui sulle meeldib rohkem klassikalises stiilis rabarberikook, siis seda kooki saab edukalt teha ka sellisena, et lõikad rabarberi tükkideks, segad vahtrasiirupiga läbi ning seejärel segad tükid taigna sisse. Kuidas iganes otsustad teha, tohutult maitsev saab see kook igatahes kindlasti – meie väga soovitame proovida. 🙂
Kui sulle meeldis see kook, siis sulle võib huvi pakkuda ka karamelline kookostort.