Klassikaline õunakook kaerapõhjal
Traditsioonilise mekiga tervislikus võtmes õunakook, mis ei jää nostalgilisele õunakoogile sugugi alla! Põhjaks gluteenivaba kaer, katteks aga rikkalik õuna-kaneelikiht. Suussulav, ent rafineeritud suhkruta ja ikka täistaimne. Kui ihkad sügistalvistesse õhtutesse mõnusat soojendavat ampsu, siis on see kook just see, mida otsid!
Kogus: 10-12 koogitükki
Valmistusaeg: 40 minutit
Raskusaste: kerge
Valmistamiseks vajad:
Põhja jaoks:
- 2 tassitäit (180g) gluteenivabu kaerahelbeid
- 3,5 tl küpsetuspulbrit
- 20 ml värskelt pressitud sidrunimahla (½ sidrunist)
- 140 ml mandlipiima
- 2 spl vahtrasiirupit
- 1 keskmine banaan (110g)
Katte jaoks:
- 3 suurt õuna (530 g)
- 4 spl vahtrasiirupit
- 8 spl vett (hautamiseks)
- 2 tl kaneeli
Kuidas õunakooki valmistada?
Eelkuumuuta ahi 180 kraadini ja kata ahjuplaat või meelepärane koogivorm küpsetuspaberiga. Alusta katte valmistamisest. Selleks pese ja tükelda õunad ning tõsta kastmepannile või väiksemasse potti. Vala juurde vesi, vahtrasiirup ja kaneel. Hauta keskmisel kuumusel 10-15 minutit, kuni õunad on pehmed, karamellise värvusega ning üleliigne vesi on aurustunud.
Seejärel valmista taigen koogi põhja jaoks. Selleks sega esmalt kausis kaerahelbed koos küpsetuspulbriga. Seejärel lisa sekka sidrunimahl, banaan ja vala juurde mandlipiim ning vahtrasiirup. Püreesta saumikseriga ühtlaseks. Soovi korral võid kõik koostisosad taignaks suristada ka blenderi või köögikombaini abil.
Tõsta taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või meelepärasesse koogivormi ja aja laiali, umbes 0,5-1 cm paksuseks põhjaks. Selle koogi küpsetamisel on sul täiesti vabad käed – kasutamiseks sobib nii ümmargune kui kandiline vorm ning soovi korral võid koogitaigna laotada ka küpsetuspaberiga kaetud tavalise suure ahjuplaadi keskele ümmarguselt. Laota õunasegu taignapõhjale ja küpseta kooki 180 kraadi juures 25-30 minutit.
Lase koogil pisut jahtuda ja naudi!