Lillkapsakaste – klassikaline valge kaste lillkapsast
Kas teadsid, et lillkapsas on uskumatult kõrge vitamiinisisaldusega, peites endas ühtlasi ka vähivastaseid ühendeid? Lisaks kõrgele toiteväärtusele on lillkapsas aga ka tõeliselt mitmekülgne, pakkudes köögis põnevat katsetamist. Tänu mahedale maitsele sobib lillkapsas nii soolastesse kui ka magusatesse roogadesse sedavõrd hästi, et tihti on lausa raske tuvastada, et toidus üldse lillkapsas esindatud on. Just nii on see ka selle võrratu maitseküllase kastmega, mille retsepti kohe sinuga jagame. Tegemist on tervisliku versiooniga klassikalisest valgest jahukastmest, mida lapsepõlvest või ehk mõnest sööklaskäigustki veel mäletad. Lihtsasti valmiv, tõeliselt maitsev ja kodune kõhutäis on selle kastme puhul kohe kindlasti garanteeritud!
Kogus: 3-4 kastmesõbrale
Valmistusaeg: 25 minutit
Raskusaste: kerge
Valmistamiseks vajad:
- 350 g lillkapsaõisikuid (umbes pool suuremat lillkapsast)
- ½ sibulat (tükeldatud)
- 2 purustatud küüslauguküünt
- 120 ml magustamata mandlipiima (või kookospiima, kui soovid rammusamat kastet)
- 1 spl sidrunimahla
- 1 tl meresoola
- ¼ tl jahvatatud musta pipart
- meelepäraseid ürte, näiteks peterselli (serveerimiseks, valikuline)
- köögikombaini või blenderit
Kuidas kastet valmistada?
Auruta lillkapsaõisikuid 10-15 minutit või vajadusel kauem, kuniks lillkapsas on pehme. Tõsta kõrvale jahtuma. Seejärel pruunista pannil sibul, ilma õlita. Kasuta vajadusel pisut vett. Kui sibul on klaasjas, lisa sekka purustatud küüslauk ja kuumuta veel 2-3 minutit. Viimase sammuna aseta aurutatud lillkapsas koos pruunistatud sibula ja küüslaugu, sidrunimahla, mandli- või kookospiima ja maitseainetega köögikombaini või blenderisse ning surista siidiseks kastmeks. Serveeri kartuli kõrvale või naudi hoopis koos meelepärase gluteenivaba pastaga.
Retsept põhineb Meditsiinimeediumi originaalretseptil, mille leiad siit.