Kõrvitsa Mac ‘N’ Cheese
Kõrvitsane mac ‘n’ cheese
Kas ameerikapärane juustune pastaroog kõlab kui midagi liig rasvast ja kahjulikku, kui soovid teha toidu osas tervislikumaid valikuid? Meie usume, et igast roast saab luua tervisliku alternatiivi ning seda tõestab ka seesama täistaimne mac ‘n’ cheese’i retsept, mida kohe sulle lähemalt tutvustame. Meie versioon ei sisalda grammigi ei piima, gluteeni ega õli – ainsaks rasvaallikaks on siinses retseptis toekad india pähklid ning neidki vaid suurema peotäie jagu. Koostis tervislik, maitse see-eest aga ütlemata hea!
Kogus: neljale pastasõbrale
Valmistusaeg: 35 minutit aurutamise-röstimise aega ja 5 minutit kastme valmistamise aega
Raskusaste: kerge
Valmistamiseks vajad:
- 320 g aurutatud kartulit
- 55 g leotatud india pähkleid
- 350 g kõrvitsapüreed (tee ise küpsetades kõrvits ahjus ja see seejärel püreestades või kasuta valmiskujul kõrvitsapüreed)
- 1 röstitud küüslaugupea (lõika otsad maha ja küpseta 200 kraadi juures ca 30 minutit koos kestaga)
- 1,5 tl sidrunimahla
- 1 tl vahtrasiirupit
- ½ tl sibulapulbrit
- ½ tl jahvatatud muskaatpähklit
- meresoola (vastavalt maitsele)
- 110 ml aedviljapuljongit või vett
- 400 g meelepärast gluteenivaba pastat
- Kui sul on heledam kõrvits ja soovid kollakamat/oranžikamat tooni, võid lisada juurde ka pisut jahvatatud kurkumit.
Kuidas mac n cheese’i valmistada?
Esmalt puhasta ja koori umbes pool kilo kartuleid ning aseta need aurupotti ja auruta, kuni pehmed. Kõrvitsapüree valmistamiseks kuumuta ahi 200 kraadini. Koori, puhasta ja tükelda kõrvits väikesteks tükkideks, laota need ahjuplaadile ja lisa nende kõrvale ka üks küüslaugupea, millelt on tipp maha lõigatud. Rösti umbes 25-30 minutit, kuni kõrvits on pehme. Seejärel aseta kõrvits blendrisse või kasuta saumiksrit, et sellest püree teha, vajadusel lisades natuke kuuma vett.
Kui kartulid, küüslaugupea ja kõrvitsapüree on valmis, siis aseta blenderisse õige kogus aurutatud kartuleid koos kõrvitsapüree, puljongi, india pähklite, röstitud küüslaugu ja maitseainetega. Küüslaugu puhul pigista ettevaatlikult küüned kesta seest välja – röstides puutuvad küüslauguküüned pehmeks. Surista kuni ühtlase siidise tekstuuri saavutamiseni.
Tõsta kaste hetkeks kõrvale ning valmista pasta pakilolevate juhiste kohaselt. Kui pasta on valmis, tõsta kaste potti või kõrgemate äärtega pannile ja kuumuta. Seejärel vala sekka keedetud pasta.
Serveeri koheselt.