Mandlijahuga vürtsikad CHAI küpsised
Hõrgud vürtsidega rikastatud chai küpsised
Rikkalikud, vürtsidega rikastatud küpsised, mis on sõltuvusttekitavalt head – lausa nii head, et maitsevad patuselt hästi! 😉 Tõepoolest – tegu on küpsistega, mis tekitavad esmapilgul kahtlust, kas tegu on ikka tervislike küpsistega. Maitse on rikkalik, krõbe ja suussulav – just nagu ühed head küpsised maitseda võiksid. Vürtsid lisavad veel omajagu särtsu, mis annavad küpsistele erilise nüansi. Kui tunned, et ühed rikkalikud küpsised on sinu argiõhtust, nädalavahetusest või pidulikust koosviibimisest puudu, siis võivad olla just need küpsised need õiged! 😉
Kogus: ligikaudu 16 küpsist
Valmistusaeg: 15 minutit + küpsemisele ja jahtumisele kuluv aeg
Raskusaste: kerge
Valmistamiseks vajad:
- ¼ tassitäit pehmet kookosõli (54 g)
- 2 spl vahtrasiirupit (42 g)
- ½ tassitäit kookossuhkrut (90 g)
- 1 tassitäis mandlijahu (96 g)
- ⅓ tassitäit riisijahu (53 g)
- ⅓ tassitäit kaerajahu (51 g)
- 1 ½ tl kaneeli (3 g)
- 1 tl jahvatatud kardemoni (2 g)
- ¼ jahvatatud nelki (0,5 g)
- ½ tl jahvatatud ingverit (1 g)
- 1 tl küpsetuspulbrit
- ½ tl söögisoodat
- 2-3 spl magustamata mandlipiima (30-45 g)
Lihtsuse mõttes võid kasutada maitsestamiseks kaneeli, kardemoni, nelgi ja ingveri asemel 2-3tl Chai Latte Vürtsisegu
Kuidas Chai küpsiseid valmistada?
Sega kausis esmalt kokku kõik kuivaineid ning lisa seejärel hulka kookosõli ja mandlipiim. Sega kuni moodustub ühtlane tihke taignamass ning tõsta segu seejärel 20 minutiks külmkappi. Kata senikaua ahjuplaat küpsetuspaberiga ning kui segu on tahenenud, vormi sellest sõrmede vahel väikesed pallikesed ja vajuta need ahjuplaadile laotades pisut lapikuks. Jätka kindlasti küpsistele ahjuplaadil ruumi, sest küpsised vajuvad küpsedes laiali ning võivad muidu kokku küpseda.
Küpseta küpsiseid 180 kraadises ahjus 16-18 minutit kuni küpsised on saavutanud kuldpruuni jume. Seejärel eemalda küpsised ahjus ja lase neil 5 minutit ahjuplaadil jahtuda enne, kui need plaadilt eemaldad.
Küpsised on ahjust tulles pehmed ja võivad koost laguneda, ent jahtudes muutuvad krõbedaks ja väga hästi koospüsivaks. Hoiusta küpsised toatemperatuuril õhukindlas anumas.
*Tegemist on eesti keelse versiooniga Meditsiinimeediumi chai küpsiste originaalretseptist