Täistaimne punase läätse bolognese
Bolognese – itaaliapärane hõrgutis köögiviljarohkes ja täistaimses võtmes! Vaatamata sellele, et tegemist on täistaimse versiooniga üpriski klassikalisest itaaliapärasest pastaroast, ei jää see maitselt sugugi alla – hoopis vastupidi! See on maitseküllane, toekas ja toitev, ent seejuures kõhule kerge, koormata sinu keha üleliigse rasva ja gluteeniga.
Ühtlasi köögiviljadest pungil, muutes väekate viljade nautimise tõeliselt meeldivaks ka kõigi nende jaoks, kes muidu võib-olla niivõrd suured köögiviljafännid ei ole. Valmista bologneset õhtusöögiks või serveeri hoopis peolaual sõpradele!
Kogus: neljale
Valmistusaeg: 60 minutit
Raskusaste: kerge
Valmistamiseks vajad:
- 200 g kuivatatud punaseid läätsesid
- 50 g hakitud varssellerit
- 1 keskmise suurusega sibul (peeneks hakituna)
- 1 tl sibulapulbrit
- ¼ tl tšillihelbeid
- 1 tl itaaliapärast ürdisegu
- 200 g riivitud porgandit
- 4 küüslauguküünt (purustatuna)
- 1 spl vett
- 280 g värskeid šampinjone (väikesteks kuubikuteks hakituna)
- 750 g purustatud tomateid
- 1 tl kookossuhkrut või vahtrasiirupit
- 480 ml köögiviljapuljongit või vett
- meresoola ja pipart (vastavalt maitsele)
- 250 g meelepärast gluteenivaba pastat
- 1 loorberileht (maitseks)
- värsket basiilikut (serveerimiseks)
Kuidas läätse bologneset valmistada?
Esmalt kuumuta kõrgema äärega pann või pott ja lisa sinna hakitud sibul, seller, seened, porgand ja vesi. Vesi asendab retseptis õli. Hauta köögivilju 3-4 minutit ning sega seejärel hulka purustatud küüslauk, kookossuhkur või vahtrasiirup ja maitseained. Hauta veel 1-2 minutit järjepidevalt segades.
Seejärel tõsta sekka purustatud tomatid, puljong või vesi, läätsed ja loorberileht. Sega hoolikalt, lase segul keema tõusta ning hauta veel ca 20 minutit kuni läätsed on pehmed ja üleliigne vedelik aurustunud. Seni kuni kaste podiseb, keeda meelepärane gluteenivaba pasta pakilolevate juhise kohaselt.
Kui bolognese on valmis, lisa maitse järgi soola ja pipart ning serveeri pasta ja värske basiilikuga. Head nautimist!