Pidulik täistaimne gluteenivaba kreemitort
“Vaieldamatult parima maitsega gluteenivaba vegan tort, mida ma elus söönud olen!”
Erki Laansalu – Elusväli tiimist
Pidulik täistaimne kreemitort apelsiniviilude ja kookoskreemiga
Kogus: neljale sööjale
Valmistusaeg: ligikaudu 1h 30 minutit + kreemi tahenemisele kuluv aeg
Raskusaste: keskmine
Valmistamiseks vajad:
Biskviidi jaoks vajad:
- 1 tassitäis mandlijahu (100 g)
- ¼ tassitäit toortatrajahu (35 g)
- ½ tassitäit pruuni riisi jahu või toortatrajahu (70 g)
- ¼ tassitäit tapiokitärklist (30 g)
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soodat
- väike näpuotsatäis soola
- ½ mahesidruni koor
- 100 g kookossuhkrut
- 2 spl linaseemnejahu + 6 spl vett
- ⅓ tassitäit õunakastet (80 ml)
- ⅓ tassitäit oliiviõli (80 ml)
- ¼ tassitäit vahtrasiirupit või mett (60 ml)
- 2 spl mandlipiima või vett (või lisa vastavalt vajadusele)
- 2 tl sidrunimahla
- vaniljet (maitseks, soovi korral)
- Maasikamoosi biskviitkihtide vahele (valikuline, soovi korral)
Kreemi jaoks:
- 1 tassitäis leotatud india pähkleid (120 g)
- 400 ml täisrasvast kookoskreemi (üleöö külmkapis seisnuna)
- 3 spl vahtrasiirupit või mett
- 2 tl sidrunimahla
- ⅓ tassitäit kookosõli (80 ml)
- vaniljet (maitseks, soovi korral)
Kaunistuseks:
- apelsiniviile
- värskeid tüümiani-või rosmariinioksi
- võid ka lisada füüsaleid või meelepäraseid marju
Kuidas gluteenivaba vegan torti valmistada?
Kreemi võid valmistada juba eelmise päeva õhtul. Selleks sega esmalt blenderis kokku külmikus tahenenud kookoskreem, leotatud india pähklid, mesi või vahtrasiirup, sidrunimahl, kookosõli ja vanilje (kui kasutad). Blenderda seni, kuni valmib siidja tekstuuriga kreem. Tõsta kreem kaussi ja hoia seda üleöö külmkapis, et kreem saaks taheneda.
Valmides on kreemisegu võrdlemisi vedel, ent ära sellest ära ehmata – ööga tõmbub kreem tahkeks ja määritavaks.
Järgmisel päeval tee valmis tordi biskviit. Selleks sega esmalt kokku linaseemnejahu ja vesi ning tõsta hetkeks kõrvale. Seejärel kombineeri omavahel hoolikalt kokku kõik kuivained. Järgmiseks vala juurde vedelikud, sh linaseemnesegu. Sega hoolikalt ning vala taigen võrdses osas kahte 15 cm läbimõõduga, eelnevalt küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (võimaluselt lahtikäivasse). Küpseta biskviitpõhju 180 kraadi juures 30-35 minutit. Seejärel eemalda põhjad ahjust ja lase vähemalt 20 minutit jahtuda.
Lõpuks pane tort kokku. Kui biskviitpõhjad on täielikult jahtunud ja kreem külmikus tahenenud, saad hakata torti kokku panema. Selleks tõsta esimene koogipõhi meelepärasele koogialusele ja määri sellele peale moosi (kui kasutad) või sama kreemi, mis läheb koogile katteks. Seejärel tõsta teine koogipõhi peale ja kata kogu kook kreemiga. Soovi korral võid proovida kreemi ka enne koogile määrimist veidi vahustada.
Aseta kook külmikusse kuni serveerimiseni. Serveerides kaunista apelsiniviilude ja/või meelepäraste marjade ja tüümiani- või rosmariinioksaga.
Head nautimist ja mõnusaid pidulikke elamusi!