SPIRULINA KUI LOODUSLIK VALGUPULBER JA TERVENDAV SUPERTOIT
See sinakasroheline taim on tõepooles üks kõikvõimas supertoit, mille kindlasti oma menüüsse lisada võiksid. Võib-olla oled spirulinaga juba tuttav, kui aga mitte, siis püsi lainel, sest kohe räägime kõigest lähemalt ning selgitame täpsemalt, mida see spirulina endast kujutab, miks teda ikkagi tarbida ning mil viisil spirulinaga oma toidulauda rikastada.
Mis on spirulina?
Spirulina ehk toitainerikas sinivetikas on suurepärane asendaja valgupulbrile. Spirulina sisaldab 60-70% proteiini, tehes oma kõrge valgusisaldusega silmad ette isegi looma- ning kanalihale. Lisaks sisaldab spirulina ohtralt eluks vajalikke toitaineid ja antioksüdante – sealhulgas nii taimseid valke, komplekssüsivesikuid, rauda, kaltsiumi, magneesiumi kui ka A-, K- ja B-vitamiine, moodustades suurepärase vitamiinide- ja mineraalide allika. Teda kasvatatakse peamiselt Aafrika, Aasia, Lõuna- ja Kesk-Ameerika kõrge pH tasemega toitainerikastes veekogudes, kuid tänapäeval kasvatatakse spirulinat ka spetsiaalsetest vetikafarmides üle kogu maailma. Suurimad vetikakasvatused asuvad USA’s, Tais, Indias ja Hiinas.
Tõhus kaitse raskemetallide eest
Spirulina on üks parimaid kehapuhastajaid ning raskemetallide väljutamiseks lausa hädavajalik abiline. Vetikas aitab toksilised raskemetallid, sealhulgas näiteks elavhõbeda, alumiiniumi, plii ja vase kehast väljutada, aidates seeläbi kaasa ka tervenemisele kroonilistest autoimmuunhaigustest, mille üheks põhjustajateks on tihtipeale justnimelt kahjulike toksiinide ja raskemetallide kuhjumine kehas.
Spirulina 10 kasulikku omadust:
- tugevdab immuunsust;
- aitab taastada närvisüsteemi ja stabiliseerida glükoositaset veres;
- tugevdab kilpnääret;
- eemaldab maksast, soolestikust, ajust, närvisüsteemist ja kilpnäärmest lisaks raskemetallidele ka muud sinna kuhjunud kahjulikud toksiinid;
- sisaldab suures koguses kroomi ning tugevdab neerupealiste tööd;
- sisaldab joodi ning võitleb tõhusalt Epstein-Barri viiruse vastu;
- peatab viiruste ja bakterite kasvu maksas;
- kaitseb nakkuste eest;
- toetab silmade tervist;
- aitab ära hoida südame- ja veresoonkonna haiguste teket ning palju palju muud.
Millist tootjat eelistada?
Spirulina valikul tuleb olla aga tähelepanelik, alati veenduda selle päritolus ning võimalusel eelistada mahetoodangut. Nii saad kindel olla, et taim ei ole saastunud raskemetallide või teiste mürkainetega. Eriti tähelepanelik tasub olla Hiina päritolu spirulina puhul, kuna just see kipub olema mürkainetega saastunud, sest veekogud, kus spirulinat kasvatatakse, on tihtipeale raskemetallidest pungil. USA spirulinat peetakse seevastu aga maailma kõige puhtamaks ning seda just sealse esmaklassilise kvaliteediga kasvukeskkonna ning hoolika laboratoorse puhtusekontrolli tõttu.
Kuidas spirulinat kasutada?
Spirulina sobib suurepäraselt erinevatesse smuutidesse! Nii rohelistesse detox smuutidessekui ka mõnusatesse marjasmuutidesse toitainerikkaks lisandiks. Lisaks on ta oluline komponent ka Meditsiinimeediumi raskmetalle eemaldavas smuutis. Niisamuti võib Spirulinat lisada ka supi peale, puistata puuviljasalatile või segada lihtsalt veega ja juua energiavarude taastamiseks näiteks pärast treeningut.
Proovi järgi:
1) Mõnusalt värskendav ananassismuuti Spirulinaga:
- 1 küps banaan
- peotäis ananassikuubikuid (värske või külmutatud)
- peotäis mangokuubikuid (värske või külmutatud)
- 1tl Vimergy Spirulinat
- 1-2 klaasitäit vett või kookosvett
- maitse järgi sidrunimahla (värsket)
- soovi korral jääd
2) Meditsiinimeediumi raskemetallide smuuti:
- 2 banaani
- 2 klaasitäit metsmustikaid või 2 spl metsmustika pulbrit
- peotäis koriandrit
- 1 klaasitäis apelsinimahla
- 1tl odraorase mahlapulbrit
- 1tl Vimergy spirulinat
- väike peotäis dulse helbeid
- soovi korral ka vett või kookosvett
Kõrgkvaliteetse USA päritolu spirulina leiad SIIT! 😉
Kasutatud allikad: